Badania sanitarno-epidemiologiczne
Badania do celów sanitarno-epidemiologicznych (książeczka SANEPID)
Badaniu temu w szczególności podlegają pracownicy:
1. Wykonujący czynności z zakresu produkcji:
- związane z obróbką surowców pochodzenia zwierzęcego i roślinnego oraz dodatków żywności;
- związane z procesami technologicznymi żywności
- wymagające stykania się z wyrobami gotowymi przed ich umieszczeniem w opakowaniach bezpośrednich lub opakowaniach transportowych;
- wymagające stykania się z opakowaniami bezpośrednimi środków spożywczych
- obejmujące mycie, czyszczenie, i dezynfekowanie urządzeń oraz innych przedmiotów wyposażenia lub opakowań trwałych środków spożywczych, a także związane z utrzymaniem czystości pomieszczeń zakładu;
- związane z uzyskaniem mleka;
- w punktach skupu mleka i innych środków spożywczych niepodlegających obróbce termicznej
2. Wykonujący czynności w obrocie:
- związane ze sprzedażą detaliczną niepakowanych środków spożywczych, a także opakowanych, jeżeli rodzaj stosowanych opakowań jednostkowych nie zapobiega przenikaniu zanieczyszczeń do środków spożywczych lub jeżeli z powierzchni tych opakowań nie można usunąć zanieczyszczeń w taki sposób, aby nie przenikały one do środków spożywczych;
- w magazynach hurtowych środków spożywczych
- w zakresie sprzedaży środków spożywczych w odkrytych pojemnikach
3. Wykonując czynności z zakres produkcji i obrotu związane z:
- transportem środków spożywczych w odkrytych pojemnikach
- kontrolą jakości środków; urzędowym badaniem mięsa;
- przygotowywaniem i wydawaniem potraw oraz innych środków do spożycia w zakładach żywienia zbiorowego, a także w innych niż wymienione w 1.2 punkcie miejscach sprzedaży
4. Wykonujący czynności na stanowiskach związanych z:
- wytwarzaniem, pakowaniem, dystrybucją lub przechowywaniem nie opakowanej żywności, wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi oraz leków doustnych;
- przygotowywaniem i wydawaniem posiłków, wody przeznaczonej do spożycia prze ludzi i leków
- myciem naczyń i pojemników przeznaczonych na żywność, wodę przeznaczoną do spożycia przez ludzi lub na leki;
- z kontaktem z wodą oraz środkami służącymi pielęgnacji skóry lub śluzówek innych osób
- stwarzaniem zagrożenia powodującego przeniesienie drogą kontaktową zakażenia na inne osoby niezależnie od rodzaju wykonywanych czynności zawodowych
- stwarzaniem zagrożenia przeniesienie droga pokarmową zakażenia na inne osoby niezależnie od rodzaju wykonywanych czynności zawodowych
- ciągłym kontaktem z ludźmi stwarzające zagrożenie przeniesienia drogą powietrzno-kropelkowa i powietrzno-pyłową zakażenia na inne osoby, niezależnie od rodzaju wykonywanych czynności zawodowych
- stwarzaniem zagrożenia powodującego przeniesienie drogą kontaktową zakażenia na inne osoby niezależnie od rodzaju wykonywanych czynności zawodowych
- stwarzanie zagrożenia przeniesienia droga pokarmową zakażenia na inne osoby, niezależnie od rodzaju wykonywanych czynności zawodowych